Rasvjeta za ugostiteljstvo – 5 koraka do idealne rasvjete

Rasvjeta za ugostiteljstvo – 5 koraka do idealne rasvjete

Rasvjeta za ugostiteljstvo vrlo je važan dio svakog ugostiteljskog objekta. Dobar odabir rasvjete u ugostiteljskim objektima učiniti će da se gost osjeća ugodno, a osim toga smanjiti će troškove električne energije i održavanja. Vrlo je važno učiniti kafić ili restoran prepoznatljivim, a rasvjeta tu igra ključnu ulogu.

U nastavku donosimo rasvjeta za ugostiteljstvo – 5 koraka do idealne rasvjete:

rasvjeta za ugostiteljstvo u kafiću i restoranu

1. LED rasvjeta za ugostiteljstvo?

Odgovor je definitivno – DA! LED rasvjeta je moderan, siguran, učinkovit, dugotrajan i štedljiv odabir rasvjete. U usporedbi sa klasičnom rasvjetom ušteda energije je do 80%, a radni vijek je znatno duži. Osim toga pruža brojne mogućnosti kao što je npr. instalacija LED trake ispod šanka ili ispod knaufa, a mogućnost reguliranja intenziteta svjetlosti i mijenjanja RGB boja omogućuje personalizaciju rasvjete ovisno o trenutnim potrebama.

Ideje LED rasvjete stana. LED traka u unutrašnjosti: mogućnosti aplikacije

2. Koju LED rasvjetu odabrati za ugostiteljstvo?

Ugostiteljski objekt možemo podijeliti na 3 osnovna prostora: šank, prostor za goste i WC. Svaki od ta tri prostora vrlo je bitno ispravno osvijetliti i stvoriti ugodnu atmosferu zbog koje će se gosti vraćati.

ŠANK – najvažniji dio ugostiteljskog objekta, ne samo jer od njega sve počinje već jer šank određuje i prepoznatljivost vašeg ugostiteljskog objekta tj. on je dio brenda vašeg kafića ili restorana. Prema tome vrlo je važno odabrati odgovarajuću rasvjetu za šank.

Pošto se radi o radnom prostoru važno je osigurati dovoljno svjetlosti, a pritom paziti da se ne gubi na estetici. Prema tome kao idealno rješenje se nameću stropne lampe – tzv. spotovi. U spotove se stavlja LED žarulja GU10 što omogućuje odabir snage i boje svjetlosti ovisno o potrebama ugostiteljskog objekta, a svjetlost pada pod kutom od 120 stupnjeva što fokusira svjetlost točno na radnu površinu.

stropna lampa kivi crno zlatne boje
Stropna lampa Kivi

Kao dodatnu dekorativnu rasvjetu idealan odabir su viseće lampe. Instalacija nekoliko lampi u niz duž šanka učiniti će prostor elegantnijim, a diskretno svjetlo stvoriti će ugodnu atmosferu. Osim što će osvijetliti šank dati će mu i dodatnu prepoznatljivost zbog svoje upečatljivosti i bogatog dizajna.

viseća lampa luna crne boje
Viseća lampa

PROSTOR ZA GOSTE – prostor kojem gosti provode najviše vremena u ugostiteljskim objektima, a upravo rasvjeta stvara atmosferu koja između ostaloga određuje zadovoljstvo gosta.

Za ugodnu atmosferu važno je dobro izbalansirati glavnu rasvjetu i ambijentalnu rasvjetu. Za glavnu rasvjetu idealan odabir su LED paneli nadgradni ako se radi o betonskom stropu ili LED paneli ugradbeni ako je na stropu knauf. Kvalitetno osvjetljenje, visoka učinkovitost, dugotrajnost i snažan izvor svjetla samo su neke od prednosti LED panela pa ne čudi što su postali neizostavna rasvjeta ugostiteljskih objekata ali i ostalih prostora.

led panel nadgradni okrugli bijele boje
LED panel nagdradni
ugradbeni led panel bravo snage 18w bijele boje slikan odzgo logo led2b
LED panel ugradbeni

Rasvjeta za ugostiteljstvo ne može ostvariti puni potencijal bez ambijentalne rasvjete. Gosti u ugostiteljskim objektima najviše cijene kvalitetu usluge ali isto tako ono što će gosta privući da se vrati nazad je ugodna atmosfera, a rasvjeta za ugostiteljstvo uvelike određuje atmosferu u prostoru. Rasvjeta toplih boja, diskretnog osvjetljenja i pravilo raspoređena učiniti će atmosferu ugodnijom. Rasvjetna tijela koja imaju mogućnost rada u više moda rada: ambijentalno osvjetljenje, regularno osvjetljenje i intenzivno osvjetljenje idealan su odabir jer vam daju mogućnost personalizacije rasvjete.

Primjer je ugradbena lampa za knafu Halo sa 3 moda rada. Drugi primjer su viseće lampe ili zidne lampe u koje se instaliraju žarulje E27. To vam daje mogućnost da birate žarulju toplije boje i manje snage kao što su filament žarulje ili sve popularnije pametne WI-FI žarulje kojima ćete upravljati preko mobitela, a mogućnost odabira RGB boja, upravljanja intenzitetom svjetla i bojom svjetla 2700K – 6500K pomoći će stvoriti atmosferu kakvu želite.

ugradbene lampe za knauf halo snage 5,5w
Ugradbena lama Halo – 3 moda rada
viseća lampa kludo 5 crne boje
Viseća lampa Kludo
zidna lampa raro bijele boje
Zidna lampa Raro

WC – prostor u kojem se od rasvjete očekuje da dobro osvijetli prostor, a tu su najbolji odabir LED paneli zbog već spomenutih brojnih prednosti ovih rasvjetnih tijela.

3. Koju boju svjetla izabrati za rasvjetu za ugostiteljstvo?

Boja svjetla varira od toplo bijele 2700K do hladno bijele 6500K. Preporuka je za radne prostore odabrati hladniju boju dok se za prostore u kojima se odmara preporučaju toplije boje. Svakako za dio ugostiteljskog objekta gdje gosti borave preporuka bi bila odabrati boju svjetla između 2700K – 4000K. Manje će “umarati” oči i dobiti će se dojam toplije atmosfere. Za radne prostore unutar preporuka je uzeti nešto hladnije boje 4000K – 6000K. Odabir boje svjetlosti u pravilu je stvar ukusa tako da ne možete pogriješiti u odabiru boje ali bilo bi dobro voditi se gore navedenim smjernicama.

Best Color Temperature For Office Lighting | Modern.Place

4. Koliko LED svjetiljki instalirati i kako ih rasporediti po ugostiteljskom objektu?

Što se tiče količine rasvjete za ugostiteljski objekt koju ćete trebati to naravno ovisi o veličini samog ugostiteljskog objekta i vrsti rasvjete koju odaberete. Također, vrlo je važno znati što se točno sa rasvjetom želi postići. Bilo bi najbolje posavjetovati se sa stručnjakom i napraviti svjetlo-tehnički proračun koji se najčešće radi u programu DIALux. Ukoliko se odlučite za kupnju rasvjete kod nas nudimo našim klijentima besplatan svjetlo-tehnički proračun. Rasvjeta za ugostiteljstvo postala nam je specijalnost nakon više od 20 godina iskustva pa nas Za više informacija slobodno nas kontaktirajte. 

5. Rasvjeta za terase ugostiteljskih objekata?

I na kraju – rasvjete za terase kafića i restorana. Za vrijeme toplih dana gosti najviše vremena provode na terasama, a ugodnu atmosferu stvoriti će rasvjetni lanac koji može poslužiti kao glavno ili ambijentalno svjetlo ovisno o jačini žarulje koju odaberete. Također, vanjska rasvjeta nudi širok izbor zidnih lampi koje se mogu instalirati na ogradu terase. Osim toga, vrlo efektno izgledaju podne ugradbene lampe koje mogu osvijetliti rubove terase. Ukoliko na terasi imate biljke možete odabrati vrtne lampe ubadalice koje se instaliraju u zemlju te fokusiraju svjetlost na biljku.

rasvjetni lanac dužine 10 metara za 20 žarulja crne boje
Rasvjetni lanac
ugradbena podna lampa vodonepropusna naziva entrada
Podna ugradbena lampa
vrtna lampa naziva silver sa nastavkom za ubadanje u zemlju srebrne boje slikana na bijeloj pozadini
Vrtna lampa ubadalica

Rasvjeta za ugostiteljstvo vrlo je bitna stavka u stvaranju prepoznatljivog ugostiteljskog objekta i stvaranju ugodne atmosfere zbog koje će se gosti vračati. Svakako preporučamo izbor LED rasvjete zbog brojnih prednosti: kvalitetno osvjetljenje, ušteda energije, dug vijek trajanja…

Ukoliko imate nedoumica oko rasvjete za ugostiteljstvo ili jednostavno želite posao prepustiti stručnjacima slobodno nas kontaktirajte. Našim klijentima nudimo besplatan svjetlo-tehnički proračun.  Preko 20 godina iskustva u projektiranju rasvjete i brojne reference zadovoljnih klijenata naše su najvažnije odlike. Proces projektiranja rasvjete za ugostiteljstvo sastoji se od: početnog savjetovanja, izrade najoptimalnijeg svijetlo-tehničkog rješenja u skladu sa dogovorenim ciljevima, te implementacije dogovorenog rješenja u predviđeni prostor. Uspješno smo odradili brojne projekte osvjetljenja hotela, restorana, kafića, villa, bolnica, škola, vrtića, stambenih i poslovnih prostora raznih namjena.

Posjetite našu stranicu reference završenih projekata i pogledajte nekoliko objekata u kojima smo uspješno zamjenili postojeću rasvjetu u LED rasvjetu, biti će nam drago osvjetliti i vaš objekt! 

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave.