Kako odabrati boju svjetla?

Kako odabrati boju svjetla?

Pri odabiru rasvjete prije ili kasnije se susrećemo sa pitanjem koju boju svjetla odabrati? Boja svjetla važan je faktor pri odabiru rasvjete jer osim što utječe atmosferu u prostoriji, utječe na raspoloženje ljudi.
Boja tj. temperatura boje svjetlosti određuje se u Kelvinima (K) te se najčešće kreće od 2700K do 6500K. Što je vrijednost temperature boje svjetla veća to je svjetlo bjelije (hladnije), a što je manja to je žućkastije (toplije). Pojam „temperatura“ u ovom slučaju nema nikakve veze sa toplinom već isključivo sa bojom svjetla.

Najčešća podjela boje svjetla je na: toplo, neutralno i hladno svjetlo.

Toplo bijela boja svjetla (2700K – 3500K)
Toplo bijelo svjetlo žućkaste je boje te se koristi osvjetljenje prostora u kojima često boravimo, a služe nam za odmor kao što su dnevni boravak i spavaća soba. Primjerice, ugradbene lampe za knauf sa 3 moda rada su toplo bijele boje svjetla. Topla svjetlost neće umarati oči, te će utjecati opuštajuće na ljude u prostoru pa se stoga koristi i za osvjetljenje prostora kao što wellness centri. Toplo svjetlo unijeti će toplinu u prostor i stvoriti ugodnu atmosferu.

Neutralno bijela boja svjetla (4000K – 4500K)
Neutralno bijelo svjetlo koristi se za osvjetljenje radnih i prodajnih prostora. Primjerice prostori poput ureda, dućana su prostori u kojima je važno održati budnost ljudi u prostoru, a tu će odabir neutralno bijele boje zasigurno pomoći. Osim toga, izvrsno će osvijetliti prostore gdje se izvode sitni radovi pa se može koristiti i u prostorima kao što su kuhinja, kupaonica, radiona… Neutralno bijela boja stvoriti će radnu atmosferu, te će nam pomoći ostati budnima i koncetriranima.

Hladno bijela boja svjetla (5000K-6500K)
Hladno bijela boja poprima plavkaste nijanse te se najviše koristi za osvjetljenje vanjskih ili industrijskih prostora. Hladna boja najbolje će nam pomoći u uočavanju detalja i boja ali isto tako najviše će umarati oči.

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave.